Callantsoog, aan de Noordzee.

Machtig wonen zo aan de rand van een grote zee. Het bulderende geweld van een dikke storm of die heerlijke namiddagzon op een zomerse dag. Een heerlijke plaats, waar de dorpers en vakantiegangers naast en met elkaar leven.Uit zuidelijke richting komend zult U de molen, op de achtergrond de kerk, als eerste zien en uit noordelijke richting wellicht deze Friese Stamboekpaarden.

Natuurschoon in overmaat. Het bos links, het VVV bos, is aangelegd rond 1925 door Callantsoger pioniers (o.a Klaas ten Boekel) op het gebied van Toerisme. Op de schrale zandgronden overleefden de eerste bomen het niet. Door turf in de gaten te leggen en de denneboom met zijn wortels op de turf te zetten konden de dennen groeien. Nu is het een klein maar prachtig bos met door de vele zuidwesters scheefgewaaide bomen. Het strandpaviljoen rechts is van Vincent Vos een kleinzoon een bekend geslacht in Callantsoog.

Links staat de oude boerderij van tante Jaantje (aan het dorpsplein) welke nog grotendeels is gebouwd van gejut strandhout van vergane zeilschepen. Het is nu een museum, in de sfeer van de vroegere armoedige kustbewoners; als U hier bent moet U dit zeker bezoeken. Rechts ziet U het dorpsplein op een zonnige koninginnedag.
Enkele andere info sites.
WillemZeeman.
TOP Home