Dit schilderij is geschilderd tussen 1876 en 1883 door Jules Marie Armand 'Baron' Goethals (1845-1902) en is nog niet eerder vertoond.
Deze schilder was getrouwd met Elisabeth Aldegonde 'Baronesse' Previnaire (1853-1914), vanaf 1900 tot haar dood 'Vrouwe van Callantsoog' en eigenaresse van o.a. het zwanenwater.
'Baron Jules'Goethals was een verdienstelijk kunstschilder en schilderijen van hem sieren zelfs de collectie van ons Rijksmuseum. Baron Jules kwam vanaf 1876 regelmatig in Callantsoog om de landeigendommen van zijn schoonvader te schilderen.
Met dit schilderij van Callantsoog (een van de oudste afbeeldingen van het dorp) heeft Baron Jules mogelijk een voor die tijd tamelijk pikant grapje uitgehaald. De zeeduinen zijn geschilderd in de vorm van een op de rug liggend vrouw. Uiterst links een op haar linker wang liggend vrouwengezicht met enigszins rode naar achteren gedrapeerde haren, de twee duintoppen ter hoogte van het Kiefteglop stellen de borsten voor, een licht duin als welvend buikje en en het duin de Seinpost als de benen met opgetrokken knieen. Bron: Dan van Lunsen op Facebook.

Home