Onze tips voor de PC thuis gebruiker.

Deze versie is verouderd. Onze nieuwe versie staat op Onze PC tips .


Bent U, net als wij, goedbedoelde Internet thuis gebruikers en heeft U ook weinig verstand van PC's dan heeft U misschien wat aan onze ervaring. Wij zijn door schade en schande een beetje wijs geworden.

BEVEILIGING
Zit U met ADSL of de kabel op Internet dan komt de wereld van Virussen, Trojans, Spiders, BrowserHelpers etc. naar je toe en die zal je effectief moeten bestrijden op je PC.
Daarom hier onze ervaringen, misschien heeft U er wat aan.
Wat doet Uw provider aan de bestrijding van virussen etc? Onze provider vangt alle bekende virussen (gratis)af. Er zijn providers waar je extra moet betalen en er zijn providers die er niets aan doen.
Zit u op de digitale snelweg (cable of ADSL), verwijder dan eerst de oude telefoonaansluiting van Uw PC. Ter vermijding van het apart inbellen als gevolg van niet door U geaccepteerde maar toch gedownloade inbelprogramma's.


WINDOWS BIJWERKEN. De maker van Windows, Microsoft van Bil Gates, heeft in alle originele Window (95, 98, ME, NT, 2000, XP) ontwerpen, vele fouten en gaten zitten. Virussen en andere shit maken gebruik van deze gaten en fouten in windows om in Uw PC te kruipen zonder dat u er om vraagt of het merkt. Gelukkig geeft Microsoft reparatie-software om deze gaten te dichten en fouten te repareren.
Wat U ook doet zorg op de eerste plaats dat U de reparatiesoftware (patches) van Microsoft ophaalt. De patches haalt U hier op. http://v4.windowsupdate.microsoft.com/nl/default.asp Het proces gaat geheel automatisch. Uw PC wordt onderzocht op systeem en versie en U krijgt het advies wat U moet installeren. Volg de menus en het gaat allemaal vanzelf.
Kijk op dit scherm ook eens links bij installatiegeschiedenis, check of alle updates zijn geinstalleerd. Zorg er voor dat Uw PC automatisch wordt bijgewerkt met Updates.
Verder kent microsoft nog het nederlandstalige supportcenter. Ideaal voor aanvullende vraagstelling of info.


BEVEILIGEN tegen SCRIPT!
Het is mij door contact met scriptkiddys duidelijk geworden dat geen enkele PC veilig is. De aanpak is om zonder sporen achter te laten op Uw PC rond te neuzen en datgene mee te nemen wat voor anderen interessant is. Ga er van uit dat alles wat op Uw PC staat door anderen wordt gezien en zet niets op je PC wat anderen niet mogen zien of lezen.

1e maatregel INSTELLINGEN voor uw Browser zoals Internet explorer of Firefox. Virussen bevatten vaak active X programma's. Andersom zijn active X programma's normale programma's die met de scherm downloads meekomen maar in Uw PC dingen doen die U niet weet en vaak niet wilt. Onbekende en meestal onveilige active X kunt U als volgt uitschakelen: Internet Explorer- taakbalk bovenin- Extra- Internet opties- Beveiliging-Aangepast niveau - (Nieuw Hulpscherm). Active X elementen die onveilig zijn of die acties uitvoeren zonder vragen allemaal UITSCHAKELEN!! Dus een vinkje bij uitschakelen bij de bolletjes 8, 21, 24, 27 en java op beveiligingsnivo STRENG.

2e maatregel Accepteer NOOIT briefkaarten of plaatjes waar U op moet klikken. Random rondgestuurde berichten via adresboeken van Outlook of MSN kunnen een bijlage bevatten die, terwijl U er op klikt, een programma installeerd waarbij Uw PC zich aanmeldt bij de bedenker van het kaartje met script. Deze persoon verkrijgt hiermee de volledige controle over uw PC. Buiten alle beveiligingen helpt dan nog alleen een externe firewall. Zie onder.


Onlangs werden er van een bekende presentratice ongewild blootfoto's gepubliceerd. De foto's waren gestolen van haar PC door een vriend of buurman. Maar het is vast anders! Ga er maar van uit dat een hacker de foto's van haar PC heeft gestolen. Dat werkt ongeveer zo. De slimme hacker bewerkt een foto en zendt die naar een willekeurige kennis. Vaak via MSN en vanuit dat adres wordt de foto via de adressenlijst willekeurig verder gestuurd. De ontvanger krijgt van een bekende een kaartje met het verzoek er op te klikken. Er gebeurd iets leuks, maar gelijktijdig worden er een paar programma's geinstalleerd en dingen gewijzigd. Er wordt een FTP progje geinstalleerd en geactiveerd waardoor de PC zich meld bij de schrijver van het hackprogramma. Het IP adres van de hacker staat in het FTP. Voorts worden er enkele Windows delen overschreven met gewijzigde programmatuur. En de deur staat open. Uw PC meldt zich bij de hacker, die kijkt eens rond op Uw PC, haalt eraf wat hij leuk vindt en gebruikt Uw PC mogelijk voor andere zaken. LES: Vrijwel elke PC kan/ zal worden gehacked, ook de PC waar U nu naar kijkt. Zet niets op de PC wat U niet wilt delen en wees zeer voorzichtig als het om geld gaat!


VIRUSSCANNER INSTALLEREN Tegenwoordig een hoofdstuk apart. Het kan zonder, maar dan zult U af en toe Uw PC opnieuw moeten installeren.
Beter is het om een 'lichte' virusscanner op je systeem te hebben. Een 'lichte' scanner maakt je PC niet onnodig traag. Onder 'licht' versta ik een scanner zonder geintegreerde firewal of 'systemworks' oid.
Norton is een pakket dat te veel capaciteit vraagt van je PC.

Tegenwoordig zijn er ook prima gratis freeware virusscanners zoals AVG freeware.
Maar ook AVAST virusscanner is erg goed en gratis.

Na het installeren van de virusscanner op je PC moet de virusscanner ook nog worden ingesteld.
Grofweg zijn er twee modes. Namelijk instellen als systeemcontroleur en/of instellen als poortwachter. Ingesteld als systeemcontroleur worden alle lopende processen en datastromen in Uw PC gekontroleerd. In onzekere tijden extra veilig maar het maakt je PC zeker 50 tot 70 % trager. Dus als je PC schoon is dan is de instelling van poortwachter voldoende.
Stel je virusscanner zo in dat alle MAAR DAN OOK ALLE data die je PC ingaat wordt gekontroleerd. Voor de duidelijkheid naast het benoemen van je A drive, CD Rom lezer en DVD lezer ook alle soorten data, die via Internet binnenkomen apart benoemen.
Apart benoemen: E mail met Outlook (microsoft Exchange zgn MAPI) met alle bijlagen, E mail scan en download scan, en van Internet alle JAVA en ACTIVE X bestanden. Via aanvinken op instelschermen stelt U de virusscanner in. Na een volledige scan van alle harde schijven kan de optie systeemcontrole worden uitgeschakeld.

VIRUSSEN VERWIJDEREN. En laat uw virusscanner niet automatisch bestanden van uw operating system Windows verwijderen bij een infectie want dan doet Uw PC het niet meer door het verwijderen van essentiele software.

En voer geregeld eens een online scan uit met (zeker bij twijfel) Bitdefender. http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html

Er zijn vele gratis VIRUS removal tools. Een overzicht vindt u bij http://www.virusalert.nl


Firewal Het is tegenwoordig erg simpel om informatie uit Uw PC te halen Klik hier maar eens. Een beetje controle over de datatstromen kan geen kwaad.
De Windows firewal Deze firewal is standaard aanwezig in de bijgewerkte XP software. Maar pas op! De Window firewal beschermt alleen kritische window software en niet uw gehele PC. Hackers hebben het een ietsje moeilijker met deze firewall maar het beschermt uw pc absoluut niet zoals de software matige firewalls wel doen.

De software firewal Wil je op je PC een firewal waar je het in- en uitgaande dataverkeer mee kan loggen neem dan SYGATE; perfecte firewal en waar je zelfs mee kan achterhalen wie Jouw PC aanvalt.
Downloaden bij: Sygate personal freeware download.
Helaas is Sygate opgekocht door Symantec. Je kan nog steeds downloaden maar zet de update functie uit.
Uitleg bij: http://www.schoonepc.nl/optim/sygate.htm

WERKING: Een firewal zal bij elk nieuw programma dat vanuit Uw PC naar buiten, of van buiten naar Uw PC wil, vragen of U dat toestaat. Windows verkenner en Oulook Express kunt U niet tegenhouden want anders heeft U geen internet en E mail meer. Maar alle andere dataverkeer is dubieus. Behalve de automatische update van Uw virusscanner en misschien Windows of Linux.
Windows Kernel moet u tegenhouden want het standaard dataverkeer gaat toch wel door en als de Kernel om toegang vraagt heeft U vrijwel zeker een zogenaamde Trojan in Uw PC.
Ook de vraag 'Wilt u Word instellen als server' moet U negatief beantwoorden want het is vrijwle zeker dat een Hacker op Uw PC zit en U indirect om toegang vraagt.
Na enkele dagen heeft U de meest programma's die iets met Uw PC doen in een logbestand en kunt U nog eens kijken wie U wel en wie niet toegang tot Uw PC wilt verlenen.
Netwerk gebruikers moeten de standaard instellingen via tools, options en networking wijzigen want met de standaard instellingen doet uw netwerk het niet.

De hardware firewal Het is erg handig om tussen je aansluiting en je PC een router te installeren. Stel op de router de NAD firewal in. Hiermee wordt je praktisch onzichtbaar op het Internet. Poortpingers vinden je niet.


ADD WARE, dit is stiekum toegevoegde software welke allerlei acties uitvoert in de PC zonder dat U het weet. Het beste Add Ware verwijder programma is van Lavasoft en kunt u vinden bij http://.lavasoftusa.com
(NB: Add Aware wil zeggen; wees bewust van advertentie software. Het is een handelsnaam geworden van Lavasoft.)

Link voor de download volgen of eventueel rechtstreeks ophalen bij http://download.com
en zoek op LAVASOFT Het programma wijst voor zich. U kunt niets fout doen. eerst Updaten, instellen op alle schijven of quick scan en start.


SPYWARE tegenhouden is een voorwaarde geworden om niet diep in de problemen te geraken met de PC. De PC doet het nog wel doch met allerlei vreemde kuren als steeds wijzigende opstartschermen, popup advertenties, ongevraagde websites etc. U kunt met spyware op 2 manieren omgaan, namelijk tegenhouden en verwijderen.

Spyware tegenhouden.

Installeer SPYBOT en SPYWAREBLASTER om veel problemen te voorkomen!!

Spyware houdt je tegen door het installeren van spywareblaster. Het programma werkt zonder de PC te vertragen en wij hebben er goede ervaringen mee. Vink alles aan wat je maar kan vinden. De tweede optie is om in Spybot de immuniseermethode in te schakelen. Uitleg vind je hier!!

Spyware verwijderen. De beste spyverwijderaar is Spybot S&D. De site waar je tevens de software kan downloaden staat op Spybot download Via controleer alles vindt het programma spyware welke je allemaal probleemloos kan verwijderen. Mogelijk kan een enkel downloadprogramma of P2P het niet meer doen, maar daar zijn voldoende alternatieven of light versies voor beschikbaar.

Smitsfraude is het ergste wat je kan overkomen op PC spyware gebied. Dit is een reeks zeer slim geschreven programma's wat voortdurend meldt dat je PC een virus heeft en je software moet kopen om dit te verwijderen. Dit programma nestelt zich in je window dll's en in je register en krijg je zelf niet weg. Doe geen moeite want je maakt alleen je windows kapot. Zoek een hersteltool en voer de instructties uit. Hier vind je een goede site Smitfraude verwijder programma's. Nog meer goede hulp vind je bij bleepingcomputer.

Forum Op het goede en overzichtelijke AntiSpywareOffensief forum kunt U meer over beveiligingen lezen.


DIALERS Fenijnige inbelprogramma's die Uw PC naar een duur betaalnummer laat bellen kunt U voorkomen door de telefoonlijn uit de PC te halen en geregeld een scan met Spybot uit te voeren. Toch nog via de telefoonlijn internetten?? dan elke keer voordat U inbelt een spybot scan uitvoeren.
TROJANS Trojans kunnen tegenwoordig goed worden verwijderd met de virusscaner, virusalert of een online scan van Bitdefender. Zie boven bij virussen.
SPAM in E mail. Het kost een klein beetje moeite en tijd maar het is een te overwinnen probleem. De meesten van ons gebruiken Outlook Express ofwel het Email programma van Mcrosoft. En Outlook heeft een prima middel om Spam ongezien te verwijderen.
Ga via de Extra - Berichtregels naar E mail en een nieuw scherm opent zich. Klik op tabblad regels voor Email knop Nieuw: en in het tekstvenster zet U het trefwoord wat de spam die U krijgt altijd bevat. Bijvoorbeeld Viagra. Type in het venster Viagra maar ook meteen VIAGRA, ViAgRa, V i a g r a , V I A G R A en verzin het maar. Kiezen voor de actie verwijderen en in het vervolg worden emails met deze woorden overgebracht naar de map verwijderen.
Nog even via opties en tabblad onderhoud een vinkje zetten bij Berichten uit de map 'Verwijderde items verwijderen bij afsluiten' en de spam wordt automatisch verwijderd van Uw PC. Dit herhaalt U voor alle trefwoorden voor E mail met Spam karakter en op een goede dag wordt alle spam autmatisch verwijderd.
TIP Vaak bieden providers de mogelijkheid om je mail te lezen op een zogenaamde mailserver. Als je die gebruikt kan het zo zijn dat een eventuele virus niet op je PC wordt geactiveerd en op de mailserver blijft.
Vragen staat vrij!. Alle problemen en verwijderaars zijn op het forum van breekpunt heel goed vermeld.
Een ander forum waar programma's tegen spyware etc goed wordt uitgelegd is Tweakers net.


HELP. DE PC IS ZO TRAAG
Mijn PC start zo traag op, wat is dat blauwe symbooltje rechts onder in mijn scherm op de taakbalk. Mijn PC is helemaal zo traag.
Er zijn vele oorzaken voor dit probleem die ook allemaal weer anders moeten worden opgelost. Hieronder staan de simpele maar wel effectieve oplossingen.
WINDOWS GEBRUIKEN. In Windows zitten vele gereedschappen om Uw PC in conditie te houden of weer te brengen. Hieronder volgen de belangrijkste!!
Opruimen. Internetten doen we allemaal, maar lekker de boel opruimen van al die automatisch gekopieerde schermen doen we natuurlijk niet. uiteindelijk loopt je harde schijf vol, worden de bestanden te groot en gaat je PC langzaam.
Daarom InternetEXplorer tabblad Extra, Internet opties Geavanceerd; kruisje bij 5e regel-Met met tijdelijke Internet bestanden leegmaken bij het afsluiten.
Schijfopruiming zorgt er ook voor dat overbodige bestanden geen plaats meer innemen. Start het programma. Binnen enkele seconden geeft Uw computer aan wat U probleemloos kunt verwijderen. Zeker de Prullenbak, Tijdelijke Internet bestanden en Tijdelijke bestanden kunt U door een vinkje te plaatsen voor die regel en op OK te klikken probleemloos opruimen.
SOFTWARE verwijderen zorgt voor ruimte op de harde schijf en daardoor weer ruimte voor nieuwe zaken.
Kies opdezelfde manier voor SOFTWARE en kijk eens op de lijst of er soms wat software kan worden verwijderd. Bijvoorbeeld de Flight Simulator die nooit meer wordt gebruikt en wel 1,5 Gb in beslag neemt. Druk op Installeren en omdat het programma al is geinstalleerd wordt het verwijderd. U moet het wel een paar keer bevestigen dus er gaat niets fout. Laat software verwijderen altijd volgen door defragmentatie!
Defragmentatie zorgt ervoor dat Uw programma's mooi achter elkaar op de harde schijf blijven staan en de vrij beschikbare ruimte ook mooi achter elkaar blijft staan. Druk met de muis weer op START, PROGRAMMA's: BURO ACCESSOIRES, DEFRAGMENTATIE en start het programma. Kies voor de schijf waar Windows op staat; standaard de C schijf en start het programma.
Opm: Als defragmentatie steeds opnieuw start omdat een programma steeds naar de PC schrijft kunt U het volgende doen.
Druk de volgende toesten gelijk in; ALT, CTRL en DElete. Er verschijnt nu een venster met de werkende programma's. Ga van onder naar boven op een programmaregel staan en druk linksonder in het venster op taak beeindigen. Ga zo door tot alleen de explorer en defragmentatie nog aan staan. Met de huidige grote harde schijven (40Gb en meer) kan defragmentatie wel een paar uur duren. Laat het programma 's nachts draaien terwijl U naar bed gaat.

Vaak wordt een PC traag omdat alle stromende data wordt gekontroleerd door bijvoorbeeld de virusscanner in de mode 'systeemcontrole'. Of progjes als Spybot in de Immuniseermode tezamen met spywareblaster. Let wel bij P4-3 Ghz of de AMD 3000 merk je nauwelijks iets van dergelijke systemcheks maar bij mindere/ oudere PC's wel.


Opstarten van ongewenste programma's.
Wellicht starten er veel te veel programma's op die allemaal beslag leggen op de verkeersregelaar of processor van Uw PC. De processor is het stukje elektronika dat de opdrachten binnen de PC verdeeld en dus de snelheid van de PC bepaald. Als U de Processor volduwt met opdrachten (die U misschien helemaal niet wilt) wordt het systeem traag en loopt misschien zelfs wel vast.
Dit probleem kan je oplossen met de geheugenmanager.
Bijv Windows via START naar uitvoeren en type daar in MSCONFIG. Er wordt nu een venster gestart met tabbladen en kies het tabblad OPSTARTEN. Nu verschijnen alle basisprogramma's die op Uw PC staan en waar een vinkje voor staat worden ook werkelijk opgestart.
Klik op het vak opruimen en de PC zal de programma's die niet nodig zijn voor het opstarten uitschakelen.
Maar je kan zelf nog veel meer opruimen.
Alles wat in je rechteronderbalk staat is opgestart en soms zijn dit programma's die je niet gebruikt. Bijvoorbeeld Realplayer of QuickTime kan je hier uitschakelen zonder de software te verwijderen. Haal de vinkjes weg voor de programma's die je niet wilt opstarten. Het kan geen kwaad om alles te verwijderen en de PC uit te zetten. Bij het opstarten worden de programma's die tenminste benodigd zijn weer aangevinkt.
System Tray. exe heeft U minimaal nodig. Ook de virusscanner, update virusscanner idem firewal moet je natuurlijk niet uitschakelen. De rest moet je zelf maar uitproberen.


Nog meer Opruimen En er zijn handige tools die niet van Windows zijn !! Vooral CrabCleaner schoont je harde schijf op een directe maar ook veilige manier.
Cleaner draait per gebruiker. Heb je dus meerder gebruikers op je PC dan vanuit de gebruikers opstarten. Van alle cleaners en Washers die ik heb gebruikt is dit de beste. Maar PAS OP!! Je kan een actie maar 1 keer doen en dan is het ook defintief uitgevoerd. Onder het tabblad Windows, de linker onderkolom niet uitvoeren als je geen kenner bent.Het middelste tabblad kan je volledig uitvoeren.
Het rechtertabblad spoort fouten op in het register. Het spoort alleen open eindjes op zodat je niet echt schade kan veroorzaken.Het is wel handig om post voor post apart te scannen en te beoordelen of het wel of niet verstandig is. Mijn ervaring is echter dat je geen schade kan aanrichten en wel problemen kan oplossen.
GEHEUGENBEHEER Uw processor werkt interactief met het interne geheugen. Afhankelijk van het Operating System (Windows of Linux) wordt uw processor ingezet. In de praktijk is dat nooit optimaal. Het kleine programmaatje Rambooster zorgt voor een optimale processor- en geheugenwerking en zal in veel gevallen Uw PC sterker en sneller maken.
Rambooster kunt U downloaden bij http://www.sci.fi/~borg/rambooster/download.htm
Dit progje heeft U met moderne PC's en/of veel intern geheugen niet nodig.

Problemen oplossen

WINDOWS GEBRUIKEN. Ook voor het oplossen van problemen zitten er in Windows vele gereedschappen om Uw PC in conditie te houden of weer te brengen. Hieronder volgen de belangrijkste!!

Systeemherstel zorgt er voor dat de software op je PC wordt teruggebracht naar een datum toen je PC nog goed werkte. Na de door jouw gekozen datum ben je geinstalleerde software kwijt, maar gemaakte documenten of games worden bewaard. Systeemherstel voer je uit door de button Start linksonderin, via alle programma's naa bureau accesoires en vervolgens Systeemwerkstet en systeem herstel aan te klikken. Kies de goede datum en voer uit.
Apparaten beheren geeft aan of er conflicten zijn met de drivers van die apparaten en die kunt U vervolgens eenvoudig oplossen.
Via START en CONFIGURATIESCHERM, SYSTEEM en tabblad APPARAATBEHEER krijg je alle drivers (besturingssoftware van een specifiek deel van je PC; bijv. de monitor) van je PC te zien en waar een conflict is staat een gele driehoek bij het betreffende apparaat. Verwijder de drivers, gewoon klikken en verwijderen en sluit je PC normaal af. Zet de PC weer aan, het systeem vindt nu hardware zonder drivers en zal om de installatiesoftware vragen. Stop de diskette of CD ROM in de betreffende lezer en volg de aanwijzingen. Is het probleem niet opgelost nog een paar keer uitvoeren en daarna gaan denken over een nieuwe diskette of andere drivers om die vervolgens te installeren.
Schijfcontrole zorgt ervoor dat de geinstalleerde software in onderlinge relatie blijft en na een beschadiging van de software, ontstaan na het zomaar uitdoen van de PC, weer aan elkaar wordt geknoopt. In XP: Via 'mijn Computer', menu Bestand op Eigenschappen, tabblad Extra onder Foutcontrole op Nu controleren. Schakel onder Opties voor schijfcontrole het selectievakje Beschadigde sectoren zoeken en repareren in. De PC afsluiten en bij het opstaretn wordt nu eerst schijfcontrole uitgeveord. Kan alng duren, laat de PC zijn gang gaan!
Niet XP: Ga met de muis langs START; links onderin, PROGRAMMA's, BURO ACCESSOIRES, SCHIJFCONTROLE en klik met de muis. Het programma schijfcontrole start nu op; kies voor standaard en fouten automatisch repareren en start het programma.
Opm: Je kan fouten automatisch repareren ook niet aanvinken; je moet dan de installatie CD ROM in de CD lezer doen op het moment dat het systeem er om vraagt.


De TAAKMANGER.
In XP kan je tegelijkertijd op de toetsen 'ctr', 'alt'en 'del' drukken. Dan verschijnt de taakmanager. Tabblad 'processen' staat open en dubbelklik op procesnaam voor alfabetische volgorde.
In een zogenaamde Process Librairy kan je uitdokteren wat de programma's van de taakmanager doen. Als je gevonden progjes (.exe en .dll) hier niet staan is er sprake van iets dat mogelijk schade aan Uw pC veroorzaakt en weg kan.
Hieronder staan de processen op mijn PC (met problemen) in een netwerk ; met een toelichting.

alg.exe ; Onderdeel van Windows besturingssystee.
ati2evxx.exe ; ATI drivers. Voor geinstalleerde hardware.
savscan.exe ; programma voor norton anti-virus
msmsgs.exe ; MSN messenger
mhotkey.exe ; besturing van speciaaltoetsenbord.
istsvc.exe ; akelige spy-keylogger, moet worden verwijderd.
mouse32a.exe ; besturing van je muis.
notepad.exe ; kladblok van windows
PCMservice.exe ; Onderdeel van DELL hard/ software.
x10nets.exe ; Video streaming benodigd voor video manipulatie.
dculjo.exe ; door virus of spyware random gegenereerde bestandsnaam. Verwijderen dus!
sysmwsc.exe ; onbekend, vermoedelijk random door spyware of virus gemaakt.
tasmgr.exe ; progje voor de taakmanager van windows.
explorer.exe ; de verkenner van windows.
svchost.exe ; activeringsprogramma van windows, mag niet uit.
KBDAP32A.EXE ; Trust toetsenbord
NPROTECT.EXE ; Norton virus protectie.
NAVAPSVC.exe; Norton anti virus protect
mdm.exe ; Machine debug manager van windows
LogWatNT.exe ; Proces van Computer Associates. Mag weg mits geen problemen.
svchost.exe ; Window systeem besturing,
spoolsv.exe ; printer besturing software van windows
CCEVTMGR.EXE ; Norton antivirus gebeurtenissen manager.
CCSETMGR.EXE ; Norton anti virus.
svchost.exe ; Windows lokale service,
svchost.exe ; Windows netwerkservice
Smc.exe ; Firewal sygate.
InCDsrv.exe ; Nero brand software system service.
mm_tray.exe ; Music Match juke box
CCAP.exe ; Onderdeel van Symantec anti virus.
Isass.exe ; Windows beveiligings software. L(el)sass.exe is een virus.
services.exe ; windows service controller.
csrss.exe ; Windows server run time
smss.exe ; session manager subsystem van windows
NTOSKRNL.exe ; windows proces bij opstarten, staat dit in de taakmanager dan is er een W32 virus.
wdfmgr.exe ; windows driver foundation manager voor media player 10.
winampa.exe ; verbinding voor het populaire winamp programma.
winlogon.exe ; Windows login/out manager.
wmiprvse.exe ; Windows operation manager.
wuauclt.exe ; Automatische update voor windows ME. Wat doet dat op XP?? In windows ME zit dit in de map system32. Zit dit ook in XP dan is het mogelijk een backdoor die anderen toegang tot de PC kunnen verlenen.

Niet actieve sytemen ; Percentage hoort op ca 99 te staan als de PC niet in gebruik is.


REGISTERPROBLEMEN ? Het register is de elektronische routewijzer in Uw PC. Bij geregeld onbekend vastlopen van de PC kunnen foutieve verwijzingen in het register de oorzaak zijn. Er is echter een eenvoudig programma dat veilig en eenvoudig registerfouten opspoort en verwijderd. Het is van Windows en heet Regclean 4.1a. Het zit standaard niet in de windows programmatuur. U kunt het downloaden bij Cnet via http://download.com.com/3001-2094-881470.html Deze site loopt vaak traag en een betere download vind je bij cityliving klik daarna op direct downloaden. Downloaden, installeren en handig om op te nemen in de routine Start. Klik op run en daarna fix problems en warempel het werkt ook nog.

Voor de gevorderde gebruiker een goed maar alleen 30 dagen free trail, is een deelprogramma van JV16 en heet RegSupreme. U kunt het vinden op http://www.macecraft.com/ en volg de download instructies. Het lijkt of U de betaalversie koopt maar dat is niet zo. Via uitvoeren, selecteer alles en verwijderen zijn in 1 keer alle 'veilige' registerfouten weg.
Het volledige programma vindt U ook op bovenstaande link en heet jv16 Power Tools Met dit programma kan je ook onveilige registerfouten vinden (wees voorzichtig), restanten van gede-installeerde software verwijderen, fouten in je startmenu etc.


Windows 7 en de batterij problemen.
Onlangs kreeg ik een gebruikte laptop waar windows vista op was geinstalleerd. Met een duo core processor en volgens de site van de fabrikant (sony-type vgn-nr11z/s) was de laptop geschikt voor windows 7. Direct nadat windows 7 was geinstalleerd, bleek de batterij beperkt oplaadbaar met diverse foutmeldingen. Wat heb ik allemaal geprobeerd en hoe is het uiteindelijk opgelost?
- Batterij drivers van windows vista terug in windows 7 gaf geen verbetering.
- Uitschakelen van Energie management in windows 7 gaf geen verbetering.
- De oplossingen van Technet , allemaal probeersels, gaven geen verbetering.
- Een nieuwe batterij, recent gemaakt, bleek niet oplaadbaar.
- Een update van de BIOS, waarbij de samenwerking tussen windows 7 en de hardware wordt geregeld, bleek de oplossing.
De benodigde software krijg je van een goede batterijleverancier in mijn geval accufarm .

Nou, dit was het wel zo'n beetje. Verwijzing: Een goed, helder mooi overzichtelijk programma om Uw PC in goede conditie te houden vindt u bij http://www.schoonepc.nl/home.html HOME


HOME