Geschiedenis; Het dorpskoffiehuis van Callantsoog.

Deze kaart is van 1902.

Deze pagina gaat over het 7e pand van rechts (links van de opening tussen d ehuizen); het dorpskoffiehuis van Callantsoog.

Het Callantsoger dorpskoffiehuis is na de grote brand van 1874 herbouwd, de kastelein is Jan Adriaansz Vos.

In latere tijden ca 1920 wordt in ieder geval het dak verbouwd, de buitenkant wit gemaakt en verschijnt er de naam 'Hotel de Haan'op de gevel. Met de gebroken kap en de dakkappellen wordt er hotelfaciliteit gebouwd.

In 1947 wordt het overgenomen door Ben de Vries en gaat verder als Hotel-Restaurant Ben de Vries. Er lag in Februari 1947 zoveel sneeuw dat de weg langs het Zwanenwater was dichtgesneeuwdd. De Fam de Vries moest over 't Zand en de Abbestederweg om Callantsoog te bereiken. In 1953 verbrand dit pand.

Nu komt er een ijssalon/ lunchroom, voor enkele jaren de familie Brantenaar, daarna voor tientallen jaren gevolgd door de fam Molenaar. Het pand is visueel een kwartslag gedraaid; het dak staat nu schuin naar het plein. Het pand staat rechts achter de muziektent op het plein.

Eind jaren 90, wordt het overgenomen en verbouwd tot Brasserie Brasil Foto volgt.

Ben de Vries gaat echter verder op een andere locatie, leeg na de 2e wereldoorlog, bouwt daar een nieuw hotel Hotel Callant, het latere Evangelische hotel en huidige Callantsoger Staete. Dat wordt een andere pagina.

Home
TOP