De museum boerderij 'Tante Jaantje' in Callantsoog.

de nieuwe laag rond 2000 De website van Tante Jaantje

Interieur bekijken.
De museum-boerderij rond 2000.

De museum boerderij "Tante Jaantje" aan het dorpsplein 33 in Callantsoog is nog de enige onaangetaste duinstolp in zijn soort tussen Petten en Huisduinen. Het is een afgeleide van de WestFriese stolp en grotendeels opgebouwd met hout van gestrande schepen. De boerderij bevindt zich nog in authentieke staat qua indeling en bouwstijl. Zo zijn de verwerkte scheepsmasten in de zolder nog duidelijk herkenbaar.
Rond 1900 waren er nog tien van dergelijke dorps-boerderijen in Callantsoog.
Allen met de grote dorsdeuren naar het dorpsplein direct naast de woongelegenheid.
Dit was noodzakelijk omdat de boerderijen op 'T OOGH' ingesloten lagen tussen de Kerkenollen aan de Zuidkant en de 'Kleine Jewel' nollen aan de Noordkant waardoor de boerderijen aan de achterzijde niet goed toegankelijk waren.
De bewoners konden door het plein over te steken de dieren, karren en schepen rechtstreek bij elkaar de boerderij in rijden. Deze variant op de Noord Hollandse stolp wordt de duinstolp genoemd. 'Tante Jaantje' is terecht een museum-boerderij geworden. Het toont prachtig aan hoe men vroeger in Callantsoog leefde en werkte. Niet alleen op de scheidslijn van land en water maar ook op de rand van het bestaan: arm en zorgelijk.
Men schat de bouwjaar van de stolp op 1820. Vanaf het dorpsplein oogt de boerderij niet oud. Dat is het gevolg van een vliegtuigbom in de tweede wereldoorlog welke naast de linker zijmuur viel waardoor deze zijmuur en de voormuur eruit vlogen.

De latere museum-boerderij in zijn omgeving rond 1900.

Het museum dat in de boerderij is gevestigd probeert de sfeer van het leven en werken in Callantsoog rond 1900 weer te geven. Lopend door de boerderij ziet men op de dors het boerengereedschap en in het vierkant treft men allerlei voorwerpen die te maken hebben met met de relatie tussen de inwoners van Callantsoog en de zee: JUTTEN, reddingswezen en het werken op het strand aan de strandhoofden. In het achterom treft men een kleine expositie van attributen en foto's uit het oude gemeentehuis van de vroeger zelfstandige gemeente Callantsoog.

Als in de zomer het vee in de wei stond, werd de stal ingericht als zomerstal. Daar deed men dan de was en werd de kaas en boter gemaakt. In het woonhuis vindt men in de bijkeuken een expositie van prehistorische vondsten uit de omgeving.
De woonkamer is ingericht in de stijl van rond 1900 inclusief een keurig opgemaakte bedstee.
Vanuit de woonkamer komt men in een kamertje waarin de geschiedenis van het oude eiland en het derde dorp Callantsoog is vastgelegd. Op de hooizolder zijn enkele maquettes onder meer van het dorp rond 1905, het dorp en de duinen in 1970, een model van de 'kleine kaap' en verder een vitrine die een idee geeft van de diversiteit van het vogelleven rond Callantsoog. Klik hier om het interieur te bekijken.

Een bezoek aan de museum-boerderij 'Tante Jaantje' is zeker de moeite waard. De boerderij is in juli en augustus geopend van woensdag-middag tot en met zondag-middag van 15.00 tot 17.00 uur en de woensdagavonden tot 21.00 uur. Groepen kunnen buiten de openingstijden een rondleiding krijgen. Aanmelden bij Guus Zeeman tel 0224-581457.

Het museum wordt geheel onderhouden en beheerd door vrijwilligers en financieel ondersteund door vele donateurs en openbare lichamen.


TOP
Home