Callantsoog in de oorlogsjaren.

In de tweede wereldoorlog van 1939-1945 was Nederland bezet door de Nazi's. In 1942 werd het voor de Nazi's duidelijk dat vanuit Engeland een invasiemacht ging landen op de Europese kust. De Nazi's wilden hun handen vrij hebben bij het verdedigen van de kustlijnen en bevolen dat alle dorpen langs de kust moesten verdwijnen. Het zusterdorp Petten werd in zijn geheel gesloopt. In Callantsoog kreeg men echter gedaan dat de houten zomerhuisjes, gesloopt en aan het einde van de Oosterweg (iets uit de kust) mochten worden opgebouwd. Dit dorpje werd in de volksmond Hollywood genoemd. Het dorpje bestond uit de houten huisjes, school, postkantoor en datgene wat nodig was. Het dorpje ligt in het rosse vlak.

Het kleine Duitse garnizoen, aanwezig voor de kustverdediging ging in de stenen huizen van het dorp wonen. In en rond het dorp kwam een groot stelsel van bunkers en kannonnen waardoor het dorp waarschijnlijk niet is gesloopt. In het dorp zelf staan nog een viertal bunkers ter herinnering.


In 1 van de huisjes in het dorp was in de kelder, een munitiedepot gevestigd. Op 27 april 1943 om 07.45 explodeerde het munitiedepot en werden een elftal huizen zwaar beschadigd. Vermoedelijk heeft de voor de wapenkamer verantwoordelijke onderofficier zelfmoord gepleegd. Enkele minuten nadat hij de wapenkamer betrad explodeerde de ruimte. De onderofficier en zijn assistent van het 7./Gren.Rgt 861, werden onmiddellijk gedood. (Bron: Historische vereniging Callantsoog- de Clock nr2 -1997). Het waren Unteroffizier Ernst Frehde en gefreiter Emil Kathestede. Zij werden begraven op de Algemene begraafplaats in Alkmaar. De zwaar beschadigde huizen werden gesloopt en na de oorlog werd hier een hotel gebouwd, inmiddels ook weer gesloopt en herbouwd tot Callantsoger Staete.


Na de oorlog werd de bunkers weer grotendeeld gesloopt. Uit de voet van het Seinpostduin, waar in de oorlog een uitkijpost was, werden de zware bunkers weer verwijderd.

Vele houten huisjes zijn na de oorlog weer teruggebracht en een aantal zijn nog steeds in het dorp te zien. In het zwanenwater liggen nog een tweetal bunkers. Op het NCC terrein zijn nog enkele bunkers in gebruik als wasgelegenheid. In het dorp zelf zijn ook nog enkele bunkers langs de schoolweg tegenover AH.

TOP