Waterhozen langs de Nederlandse kusten.


Aan het einde van de zomer, eind augustus tot midden oktober komen geregeld waterhozen voor. Maar ook in de maand mei of tijdens een buiige periode na een warme periode komen gergeld waterhozen voor.

Onderstaande foto's zijn van eind augustus/september 2007, de linker foto voor de kust van callantsoog (deze raakt ook de zee) en de rechter foto voor Texel gezien vanaf Den Helder. Beide foto's zijn door mij gemaakt.

In het najaar, eind augustus en september/oktober, wordt de lucht kouder en is de zee nog warm. In heftige buienfronten kunnen dan waterhozen ontstaan. Een waterhoos is een windhoos die echter is ontstaan door het temperatuurverschil van de zee en de ontstuimige lucht. Waterhozen lossen op zodra ze boven de duinen komen. Dit bijzondere natuurverschijnsel is in deze perioden geregeld te zien. Schade komt zelden voor want daar zijn de hozen meestal niet sterk genoeg of in tijd te kort voor. Onderstaande foto's van dezelfde windhoos als boven rechts zijn door de KNRM Texel gemaakt. Deze windhoos had aan het water een doorsnee van 80 meter.